Olen ottanut tavaksi naksutella Kidan kanssa aina ennen aamu- ja iltaruokaa, ja yleensä harjoittelemme kahta tai kolmea asiaa, joiden välissä pidetään tauko. Viime aikoina olemme harjoitelleet muun muassa tällaisia asioita:

Pyöriminen etujalat laatikon päällä. Tämän Kida oppi ihmeen nopeasti ja osaa nyt jo pyöriä ympäri ilman käsiapua. Korokkeena on noin 10 cm korkea laatikko, jonka pohja on hieman pienempi kuin A4. Pyörimistä olisi varmaankin ollut helpompi harjoitella pyöreällä korokkeella, mutta en sattunut löytämään sopivaa ja niinpä ala-asteen puutyötunnin tekeleeni pääsi hyötykäyttöön. Nyt Kida osaa mennä vain yhden kierroksen, mutta pikkuhiljaa alan vaatia siltä useamman kierroksen pyörähtämistä ennen naksautusta ja palkkaa.

Kosketusalustan koskeminen takajalalla. Tämän kanssa olen vähän jumissa. Kida oppi ensin kävelemään alustan yli, ja naksautin aina kun takajalka osui alustaan, mutta en silti oikein saanut Kidaa tajuamaan, mistä naksautus tulee. Opetin Kidan sitten peruuttamaankin, mutta vaikka se peruuttaisi alustan luo, se ei silti tunnu ymmärtävän eroa siinä, osuuko takajalka kosketusalustaan vai ei. Kokeilen tätä ehkä seuraavaksi äskeisen tempun laatikon kanssa, niin että Kida ainakin huomaa, milloin jalka on alustan päällä ja milloin ei.

Pään laittaminen etujalkojen väliin, kun koira makaa. Helppo juttu! Kida oppi tämän vain parin päivän harjoittelulla. Välillä on hauskaa opettaa tällaisiakin temppuja, joissa koira tekee vain yhdellä ruumiinosallaan pienen liikkeen ja pysyy muuten paikallaan. Kestoa ei ole otettu vielä kuin muutama sekunti.

Gamun jalkojen välistä pujottelu. Kida kulkee muutenkin niin usein Gamun jalkojen välistä, ettei tätä ollut kovin vaikea opettaa. Tämä ei kyllä mene vielä kovin sujuvasti, mutta en välttämättä koskaan jaksakaan opettaa temppua niin pitkälle, että koirat temppuilisivat keskenään ja voisin vain katsella sivusta antamatta mitään käsiapuja.

Tassun antaminen. Muutama päivä sitten havahduin siihen, ettei Kida osaa antaa tassua, ja päätin opettaa tämänkin perustempun. Naksutellessani etujalkojen liikkumista huomasin Kidan olevan vasentassuinen, ja niinpä aloin vahvistaa vain vasemman tassun liikettä, kun Kida istui. Tätä jouduttiin tekemään jonkin aikaa, sillä Kida lähti helposti pyörimään ympäri istuallaan ja halusin sen istuvan suorassa. Äsken Kida kuitenkin piti ensimmäisen kerran tassua ilmassa yli sekunnin.

Lisäksi olen opettanut Gamua laittamaan tassun laatikon päälle, ja se vasta onkin hidasta. Gamua on koulutettu niin paljon perinteisillä menetelmillä, että sen on vaikea tarjota itse kovin montaa toimintoa. Gamu saattaa kokeilla kahta tai korkeintaan kolmea asiaa, ja jos en vieläkään naksauta, se turhautuu. Gamun naksutinkouluttaminen on siis haastavaa, koska treenihetkien pitää olla lyhyitä ja naksautuksia täytyy tulla hyvin usein.

Kidan kouluttaminen naksuttimella tuntuukin joskus ihan naurettavan helpolta, koska siinä missä Gamu tarjoaa vain paria toimintoa ennen turhautumistaan, Kida tarjoaisi varmaankin kymmentä toimintoa ja ihmettelisi vasta sitten, eikö mistään saa naksautusta. Gamu taitaa kuitenkin loppujen lopuksi opettaa minulle enemmän, koska se ei kestä tekemiäni virheitä ja toistoja niin paljon kuin Kida.