Tänään päätin opettaa Kidalle jonkin ihan uuden tempun ja päädyin hetken miettimisen jälkeen oven sulkemiseen.  Enpä olisi uskonut, että vielä samana iltana Kida osaisi sulkea oven kokonaan  -  jotkin asiat vain opitaan niin paljon helpommin kuin toiset. Tässä on nyt vähän selostusta siitä, miten aloin opettaa temppua:

1.) Opetin Kidaa koskettamaan kuonollaan kädessäni olevaa Post-it-lappua. Kidan kanssa olen harjoitellut kohdentamista niin paljon, että tämä oli ihan helppo juttu, joten seuraavaksi laitoin lapun kiinni auki olevaan oveen sopivalle korkeudelle. Kida koski sitä ja kun se osasi liikuttaa ovea pari senttiä, pidin pienen tauon.

2.) Pienensin Post-it-lapun muutaman neliösentin kokoiseksi ja liimasin oveen. Lapun pienentäminen ei häirinnyt Kidaa ollenkaan, ja nyt aloin vaatia myös vähän enemmän voimaa lapun tökkäämiseen. Ovi liikkui noin 5-10 cm.

3.) Toisen tauon jälkeen jätin Post-it-lapun pois ja menin vain oven luokse istumaan. Pari kertaa naksutin siitä, että Kida vain katsoi oven kohtaa, jossa lappu oli ollut. Kolmannen kerran jälkeen se alkoikin tarjota oven tökkäisyä. Vieläkään tökkäisyssä ei tosin ollut kovin paljon voimaa eikä ovi liikkunut yli kymmentä senttiä. Tässä välissä pidimme noin tunnin tauon.

4.) Aloitin samalla tavalla kuin edellisessä kohdassa, ja nostin kriteeriä siihen, että oven tuli taas liikkua hieman enemmän. Kun naksautusta ei enää kuulunut samasta asiasta kuin äsken, Kida alkoi kokeilla eri kohtia ovessa: vähän ylempää, vähän alempaa, sivusta... Kida yritti myös työntää ovea tassulla kiinni, mutta sitä en vahvistanut, sillä en todellakaan halua kynnenjälkiä vuokra-asunnon oviin. Loppuun saatiin onnistuminen, kun Kida työnsi ovea oikein kunnolla, ainakin 15-20 cm.

5.) Parin tunnin tauon jälkeen Kidalle ei heti muistunut mieleen, mikä tämä ovijuttu olikaan, mutta hetken kuluttua se jo taas tarjosi oven työntämistä kuonolla. Nyt alettiin saada jo aika paljon valmista liikettä muistuttavia yrityksiä, joihin tosin tarvittiin vielä lisää voimaa. Pari kertaa Kida kokeili myös oven työntämistä kuonolla sivuttain, mikä onkin varmasti mukavamman tuntuista kuin suoraan edestäpäin kirsulla työntäminen. Tämän sarjan jälkeen pidettiin puolen tunnin tauko.

6.) Työntämiseen alkoi tulla pikkuhiljaa enemmän voimaa, ja Kida sulkikin oven pari kertaa kokonaan. Välissä se kuitenkin aina katsoi minua ikään kuin kysyäkseen, riittääkö oven työntö puoleenväliin saakka ja kun ei riittänyt, se tökittiin kiinni asti. Nyt Kida työnsi ovea välillä myös alaleualla, katse ovenkahvassa. Minulle ei oikeastaan ole väliä, miten Kida sulkee oven, kunhan se ei raavi sitä tassulla.

7.) Viimeisen tauon jälkeen Kida alkoi jo vähän äännellä turhautuneesti ja tarjota maahanmenoa, mistä tiesin, että tuli otettua vähän liian paljon uutta liian nopeasti. Loppuun saatiin kuitenkin ensimmäinen kunnon onnistuminen eli Kida sulki oven vain yhdellä tarpeeksi voimakkaalla kuonon töytäisyllä. Tästä on hyvä jatkaa.